Gezinsbegeleiding na overlijden

Als iemand van het gezin overlijdt dan verandert ook de gezinsdynamiek. Zonder woorden voelen kinderen soms haarfijn aan hoe jou stemming is vandaag. Ze gaan soms voor je zorgen of taken overnemen die niet leeftijdsadequaat zijn. 

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat ik het fijn vond om met iemand te praten als ik terugkwam uit het ziekenhuis en deed dit vaker met mijn oudste dochter van toen 14. Ze gedroeg zich al veel volwassener dan haar leeftijdsgenootjes en dat heb ik wel eens onderschat. Ik gaf en zij nam. Dit gaf vaker spanningen in huis. Het heeft lange tijd geduurd voordat iedereen in ons gezin weer zijn eigen plek had en in kon nemen. Kinderen zijn namelijk heel loyaal naar ouders.

Gezinsbegeleiding bij kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening

Jaarlijks hebben 5 tot 7 duizend kinderen palliatieve zorg nodig wat gericht is op het gewone leven en het terugbrengen van rust en balans.

Sinds anderhalf jaar ben ik als rouwbegeleider werkzaam binnen de NIK Limburg & Zuidoost Brabant. NIK betekent Netwerk Integrale Kindzorg. Ik geef vanaf de diagnose tot en met de nazorg ondersteuning aan gezinnen waarin een kind een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening heeft.

Ik bespreek met ouders vragen over de impact van het zorgen binnen het gezin, de emoties, gedachtes en angsten. Geef tips en advies bv Hoe slecht nieuws te vertellen aan de andere kinderen.

Met de andere kinderen heb ik gesprekken. We tekenen, spelen, vertellen verhalen of maken voor straks tastbare herinneringen zodat we kunnen doorleven met het kind in ons hart.

De lezing had een afwisselende opbouw. Er was tekst, muziek en ook een stukje film. Ik heb door de lezing meer inzicht gekregen in mijn eigen ervaring met rouwen tijdens mijn zwangerschap. De avond heeft zeer zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Wat mij het meest is bijgebleven hoe open iedereen was na zo’n lezing. Mooie mensen die met elkaar hun ervaringen deelden. Fantastisch dat jullie dit mogelijk maken

Sjé – Over de lezing ‘Rouw op je dak’

Wat is kinderpalliatieve zorg?

Vechten, vluchten of bevriezen...

Je hebt net de diagnose te horen gekregen. Wat als afscheid veel  te vroeg komt. Je gedachtes, de emoties, de goedbedoelde adviezen, de eenzaamheid, de steun en troost.

Ik beschreef een 2-tal situaties uit mijn praktijk. Rouwarbeid, ja het bestaat. Het is heel hard werken, elke dag weer. Het kost veel energie. Niemand ziet het. Jij voelt het, in je hoofd, in je lijf…

Is dit ook zo herkenbaar voor jou? Download dan mijn ebook.